CLOSE
Back To Top

Представяне на книгата „Местата и героите от „Старопланински легенди”

  /  Събития   /  Минали   /  Представяне на книгата „Местата и героите от „Старопланински легенди”

Представяне на книгата „Местата и героите от „Старопланински легенди”

На 22. 11. 2019 г. в къща „Миркович“ се проведе представянето на книгата „Местата и героите от „Старопланински легенди”, с автор Дора Куршумова. Събитието е част от инициативата „Месец на Йовков”, по проект „По стъпките на Йовков в Жеравна” на фондация „Крайница” и откритата на 8 ноември в къща „Миркович” изложба „Мигове от „Старопланински легенди” на Дора Куршумова, с живописни платна по разкази на Йовков.

През изминалите седмици ученици от различни сливенски училища посетиха изложбата „Мигове от „Старопланински легенди” и изгледаха  прожекции на драматизации по разкази на големия български писател. Учениците бяха поканени да участват в обявения конкурс за есе, кратък разказ и рисунка „Красотата в „Старопланински легенди”

В близките дни в къща „Миркович“ ще се проведе Работилница за изработка на Божигробски престилки, в която ще участват ученици от НХГ „Димитър Добрович”, специалност „Текстил”.

Проектът „По стъпките на Йовков в Жеравна” е на фондация „Крайница“, финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Насочен е към деца, младежи и възрастни хора. Целите на проекта са свързани с изследване и запознаване на участниците с магическите герои на Йовков от „Старопланински легенди” и местата, на които са се случили събитията, описани в сборника, създаване на мост между различните поколения, изследване на красивия свят на Йовков и др. Проектът включва литературни вечери с верижни четения в клубовете на пенсионерите, учредяване на клуб „Приятели на героите на Йовков”, изработване на бели лястовици с послания от разказите, Седмица на Йовков в Жеравна, телевизионни часове с героините на Йовков в училища в Сливен, конкурси за есе, стихотворение и рисунка, и др.

Дарителският кръг се осъществява от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Развитие на обществените фондации в България“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.

Post a Comment