CLOSE
Back To Top

Дарение от творби на художника Петко Задгорски

  /  Събития   /  Минали   /  Дарение от творби на художника Петко Задгорски

Дарение от творби на художника Петко Задгорски

Със завещаните картини колекцията на галерията се обогати с интересни и оригинални творби. Радваме се на възможността да добавим името му в списъка на големите български художници, чието творческо наследство популяризираме и съхраняваме за поколенията по най-добрия възможен начин.

Петко Иванов Задгорски е роден на 18 юни 1902 в град Сливен.  От рано останал сирак, той е отгледан и възпитан в духа на патриотичните ценности от баба си Ана – родственица на Хаджи Димитър.  Завършва Художествена академия през 1928 г. специалност живопис при проф. Димитър Гюдженов. Твори в жанровете пейзаж и фигурална композиция, платната му участват в общи и национални изложби.

От 1930 до 1962 година работи като учител по рисуване в Бургас, където негови ученици са художници като Георги Баев, Тодор Атанасов, Генко Генков, Виолета Масларова и др. Той твори в града и тук основава едни от най-значимите си творби.

През 60-те години на ХХ век е създадено Дружеството на бургаските художници, като негов първи председател е Петко Задгорски. Той е и първият реставратор на художествената галерия в града, която днес носи неговото име.

Петко Задгорски  е автор на един от символите на морския град – паметника на Александър Пушкин,  който и до днес е считан за един от най-правдивите скулптурни портрети на руския поет.  Бронзовата скулптурата в естествен ръст е поставена върху гранитен постамент в  Морската градина.

През 1968 година е удостоен с орден „Кирил и Методий“ II степен. Обявен е за Почетен гражданин на Бургас, където на 1 октомври 1974 г. завършва неговият житейски и творчески път.

Петко Задгорски остава в културната история на България като забележителен художник и скулптор, самоук реставратор и корабостроител, виден общественик и педагог – оставеното от него творческо наследство надхвърля региона си и без съмнение е с национално значение. Днес, неговият бюст-паметник  има свое достойно място на алея в Морската градина. Паметникът на именития художник е направен по автопортрет, който Задгорски си е направил през 1949 година. Той и до днес се съхранява във фонда на Бургаската галерия.  Автор на бюст-паметника е скулпторът Руси Костадинов.

Post a Comment