CLOSE
Back To Top

Дарение за Художествена галерия „Димитър Добрович“

  /  Събития   /  Акцент   /  Дарение за Художествена галерия „Димитър Добрович“

Дарение за Художествена галерия „Димитър Добрович“

Художествена галерия „Димитър Добрович“ получи  поредното си дарение! Семейството на сливенския художник Борис Дамянов дари 5 негови живописни произведения на културната институция.

Борис Дамянов (1945-2019)

Борис Дамянов е роден на 31 март 1945 г. в село Горна Бела речка, област Монтана, но завинаги ще си остане сливенски художник.  През 1966 г. завъшва техникум по каменообработване във врачанското село Кунино. През 1970 г. завършва учителския институт „Св.св.Килрил и Методий“ в гр.Дупница, специалност „Рисуване и трудово обучение“. От 1975 г.  Борис Дамянов взема активо участие в изложбите на сливенските художниците и художниците-педагози .

Борис Дамянов осъществява 20 самостоятелни изложби и участва в многобройни национални изложби, пленери, паметници.  Негови творби са притежание на частни колекции в България, Австралия, САЩ, Швейцария, Германия, Сърбия, Турция, Гърция, Виетнам.

Носител на награда „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката в България,  награда на регионалния инспекторат по образование и плакет на Община Сливен за принос към културата на града.

Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в ОУ „Христо Ботев“ – Сливен. Успоредно с преподавателската си дейност, той развива активна творческа реализация. Като художник  експериментира в различни стилове и направления. Любимата техника на художника Борис Дамянов, с която най-пълно и идейно философски реализира своите проекти, е техниката на акварела. Със своята сложност и многообразие на технически похвати, акварелната техника импонира най-пълно на душевния свят на художника. Характерни за творчеството му са натюрмортите с цветя, пейзажи, вдъхновени от красотата на България, вечната тема за женската красота и майчината любов. Застъпва още социални и общочовешки проблеми, белязали съвременния свят.

С богатия си и смислен живот на човек с огромно сърце и творец Борис Дамянов завеща богато духовно, културно и материално наследство, излязло изпод четката и върху камъка! Неуморен и  полезен до последния си дъх.

Благодарим на семейството на художника за доверието и висока оценка. Ще помним и пазим  завещаното с любов!

Post a Comment