CLOSE
Back To Top

ПЪТЯТ НА ДАНТЕ

  /  Изложби   /  ПЪТЯТ НА ДАНТЕ

ПЪТЯТ НА ДАНТЕ

Официалният повод за създаването на серията от графики, свързани с произведението „Божествена комедия“ на италианския поет Данте Алигиери беше 700-годишнината от кончината му през 2021 г., която беше отбелязана с различни културни събития не само в неговата родина, но и по цял свят. Експозицията включва серия литографии, посветени на песни от „Ад“, „Чистилище“ и „Рай“.

Особеното в тази изложба е, че напускаме зоната на двуизмерното и преминаваме в триизмерното пространство. На практика всяка от творбите има две състояния – реално, което зрителите могат да видят окачено на стените в галерията и виртуално – което може да се види чрез специално приложение през смартфон или таблет. Това става възможно, благодарение на колаборацията на Светослав Косев с двама колеги и приятели – Атанас Марков и Симеон Желев.

За проекта „Пътят на Данте“ Светослав Косев споделя: „Това са творби с добавена или обогатена реалност (Augmented reality AR). Това е още един начин да бъде надграден моделът на възприемане на едно графично изображение, което така или иначе има самостоятелно естетическо присъствие в експозиционната площ, с допълнителни композиционни елементи.  Възможностите, които тази технология разкрива пред визуалните изкуства, дават нова насока в тяхното развитие и смятам, че добавената реалност може да промени облика на класическите художествени форми. Реших да доразвия тази идея и да съчетая две напълно противоположни на пръв поглед изразни средства. Едното от тях е базирано на класическата графична техника литография, а другото на съвременната триизмерна графика. За основа на творбите са използвани, моделирани в софтуер за триизмерна графика обекти и персонажи. В графичните отпечатъци са вплетени стихове от литературните произведения, които те илюстрират. Тъй като моделите, които са включени в двуизмерните графични отпечатъци всъщност са триизмерно моделирани от мен обекти, това позволява третирането им и по чисто електронен способ. По този начин едно и също произведение е представено по няколко коренно различни начина.  Това позволява на наблюдателя да получи различно впечатление за един и същи обект в различна визуална форма.“

В изложбата участват и ръчно изработени книги от Симеон Желев, както и калиграфия, написана от него, която е вплетена в графичните творби. Всяка книга е направено от срязан по специфичен начин отпечатък от серията литографии на Светослав Косев. Дизайнът на обложките е уникален за всяка една от книгите. Всъщност не всички имат обложки, поради която причина работата по тях продължава.

В изложбата в Сливен ще бъде представен и персонаж, използван в литографиите и добавените реалности, материализиран чрез 3D принт технология. В тази изложба ще бъде включено и едно ново произведение.

Добавената реалност в графиките на Светослав Косев може да бъде видяна от всеки, който изтегли на своя телефон или таблет приложението DanteAR, създадено от Атанас Марков от Google Play или App Store и сканира чрез него творбите.

Post a Comment