CLOSE
Back To Top

ПОЕЗИЯ В БАГРИ. 120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РУСЧО СИМЕОНОВ – Виртуална изложба

  /  Изложби   /  ПОЕЗИЯ В БАГРИ. 120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РУСЧО СИМЕОНОВ – Виртуална изложба

ПОЕЗИЯ В БАГРИ. 120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РУСЧО СИМЕОНОВ – Виртуална изложба

„Можем да кажем, че неговия живописен маниер е един своеобразен декоративно – поетически импресионизъм. За да има читателя представа за него трябва да се направи един мислен паралел от стилови похвати на Сирак Скитник, Иван Милев, на Никола Петров, Христо Йончев – Крискарец, от части на Ван Гог в една по-лека редакция.“

Кирил Кръстев, изкуствовед

Настоящата виртуална изложба представя частично голямата сбирка от творби на известния сливенски живописец Русчо Симеонов, притежавана от Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен. Селектираните произведения са реализирани през различни периоди от творческото развитие на обичания пейзажист, а поводът за показването им – 120 години от рождението на автора.

Освен репродукции на притежавани от Сливенската художествена галерия творби, във виртуалната експозиция са включени и снимки на художника.

Русчо Симеонов е роден през 1900 г. в Сливен. През 1920 г. завършва Сливенската мъжка гимназия. През 1924 г. пътува до Италия, а през 1927 г. – до Франция. Самоук художник, работещ в областта на пейзажа. Организира пет самостоятелни изложби в родния град Сливен. Въпреки липсата на художествено образование, той успява да се превърне в един от най-популярните и харесвани сливенски художници, привлекли вниманието и получили висока оценка от някои от най-изявените художествени критици в страната.

 

Post a Comment