CLOSE
Back To Top

(Без)различието на „Пловдивската школа от 1960-те“

  /  Изложби   /  (Без)различието на „Пловдивската школа от 1960-те“

(Без)различието на „Пловдивската школа от 1960-те“

„УЗУНОВА КЪЩА“

МАЙ – ЮНИ 2022

Изложбата включва произведения на представители на емблематичната „Пловдивска школа от 1960-те“ – Енчо Пиронков, Димитър Киров, Георги Божилов и Йоан Левиев. Изложените живописни творби от колекцията на галерията са създадени в периода 60-те – 80-те години на миналия век.

Периодът, в който посочените автори се появяват на художествената сцена у нас, а именно през 60-те години, е изключително динамичен по отношение на социалните и художествените параметри на културата. Творчеството на младите пловдивски артисти е проводник на иновативните явления през десетилетието, които по своята същина представляват разширяване на регистъра от теми, интерес към експеримента и оригиналния израз, активна роля на личната позиция.

През периода се преразглеждат въпросите за съотношението между формата и съдържанието, за националната традиция и новаторството. Условно могат да бъдат обособени няколко устойчиви художествено – пластични тенденции, към които да отнесем тяхното изкуство –  „монументална“ (Христо Стефанов), „декоративна“ (Йоан Левиев), „живописна“ (повечето художници от Пловдивската школа – Димитър Киров, Енчо Пиронков, Георги Божилов, Христо Стефанов и др.). Художниците се впускат в търсене на идентичност на основата на националния художествен фонд. То се осъществява в две посоки – взаимстване на идеи от народното изкуство, Средновековието, Възраждането и фолклора и към синхронизирането им със съвременния пластически модус.

Въпреки настъпилите промени авторите, чието творчество не се вписва напълно в идеологическия и естетически алгоритъм на социалистическото изкуство, изпитват затруднения за свободна изява (Георги Божилов).

Изложбата „(Без)различието на „Пловдивската школа от 1960-те“ се организира по повод 90-годишнината от рождението на известния пловдивски художник Енчо Пиронков.

Изложбата ще бъде отворена за посещение от 31.05.2022 г.

Post a Comment