CLOSE
Back To Top

НИКОЛА ЗАРОВ ТУБИСТА

  /  Изложби   /  Акцент   /  НИКОЛА ЗАРОВ ТУБИСТА

НИКОЛА ЗАРОВ ТУБИСТА

Никола Заров е роден на 22 май 1931 година в каракачанските колиби в  Стара планина, над Карлово. Семейството им се установява в село Шипка. Детството му минава като овчарче из склоновете на Шипка и рисуването.

През 1951 година е приет в първия випуск на Софийската художествена  гимназия. След завършването ѝ през 1956 година постъпва в Художествената академия.  Учи живопис в ателието на проф. Илия  Петров.

След завършване на Академията се завръща в Шипка, където освен живописта се отдава и на читалищна дейност.  Създава десетки пейзажи из околностите на Шипка и от Казанлък, както и редица композиции със сюжети от бита. С тях през 1964 г. открива първата си  самостоятелна изложба в Казанлък. Следват и други. Между 1964 и 1979 г. той представя осем самостоятелни изложби в Казанлък, Габрово, Шипка, Севлиево.

През 1968 година Никола Заров е сред първите преподаватели на Казанлъшката художествена гимназия. От тук следват нови за  него ангажименти. Вниманието му се насочва към  живота и обучението на учениците, които той ще възприема като свои деца, нови учебни програми, практики, оборудване на ателиета и т.н.

През 1973 г.  е изпратен да специализира  организация на учебния процес по изобразително изкуство в Московската  художествена академия „Суриков“. Посещава художествените музеи на Москва и Санкт Петербург. По време на пребиваването си в Русия създава десетки пейзажи. Някои от тях показва още тогава, заедно с творби на другите специализанти /Иван Кадийски, Сюлейман  Сеферов и Тома Трифоновски/ в изложбената зала на Дома на дружбата между народите в Москва.

В продължение на близо четири десетилетия Никола Заров участва във всички колективни изяви на казанлъшките и старозагорските художници, в национални и международни изложби, в пленери по живопис и т.н. Негови  произведения са притежание на художествените галерии в Казанлък, Стара  Загора, Карлово, Плевен, Севлиево, както и на редица частни колекции в страната и чужбина. За принос към художественото образование е удостоен с медал „Св. Климент Охридски“.“

Никола Заров си отива тихо от този свят на 27 март, 2015 година.

 

 

 

 

 

Post a Comment